Maakt het voor mijn nalatenschap uit of ik getrouwd ben of samenwoon?

Als u overlijdt, is het voor de verdeling van de nalatenschap van belang welke samenlevingsvorm u heeft.

U woont samen
Al u samenwoont zonder contract bent u volgens de wet geen erfgenamen van elkaar. Daarom is het, zeker als u samen een koopwoning hebt, verstandig om in ieder geval een samenlevingscontract op te stellen. Hierin laat u een verblijvingsbeding opnemen. In dit beding staat dat de persoon met wie u samenwoont na uw overlijden in de woning kan blijven. Anders gaat het huis naar uw familie en staat uw geliefde misschien op straat.

Nog beter is het om een testament op te maken. Daarin kunt u uw geliefde benoemen tot erfgenaam. Een testament is in elk geval noodzakelijk als u kinderen hebt. Want zonder testament gaat uw nalatenschap naar uw kinderen en blijft uw geliefde achter met lege handen.

U bent getrouwd
Als u getrouwd bent, dan is er volgens de wet sprake van gemeenschap van goederen. Natuurlijk kunt u met huwelijksvoorwaarden afwijken van de wet. Bijvoorbeeld omdat één van u een eigen bedrijf heeft en u het ondernemingsvermogen graag buiten de gemeenschap van goederen wilt houden. U en uw partner zijn bovendien elkaars wettelijke erfgenaam. Als u geen testament opmaakt, wordt uw nalatenschap dan ook volgens de wet afgehandeld.

U hebt geregistreerd partnerschap
Bent u geregistreerd partners, dan is er volgens de wet sprake van gemeenschap van goederen. Door partnerschapsvoorwaarden op te maken kunt u afwijken van de wet. U en uw partner zijn bovendien elkaars wettelijke erfgenaam. Uw nalatenschap wordt dan ook volgens de wet afgehandeld. Alleen met een testament kunt u hiervan afwijken. 

<<Terug naar de vragenlijst ‘uw nalatenschap regelen’