Hoe benoem ik mijn geliefde, vrienden of verre familie tot erfgenaam?

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is uw geliefde niet automatisch uw erfgenaam. In een testament kunt u uw vriend(in) tot erfgenaam benoemen. Op dezelfde manier kunt u ook 'gewone vrienden' tot erfgenaam benoemen.

In uw testament benoemt u uw vriend(in) als erfgenaam. U bepaalt dan welk deel uw vriend(in) krijgt van uw nalatenschap. Bent u uit elkaar op het moment dat u overlijdt, maar staat de naam van uw vriend(in) nog in uw testament? Dan kan uw ex-vriend(in) nog steeds erfgenaam zijn. Soms moet de rechter bepalen of uw ex van u erft.

Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is niet genoeg om uw vriend(in) erfgenaam te maken. De bepalingen in een samenlevingscontract gaan alleen over gezamenlijke bezittingen, bijvoorbeeld het gezamenlijke huis en het gezamenlijke deel van de inboedel.

'Gewone' vrienden
In uw testament kunt u iedereen tot erfgenaam benoemen. Ook vrienden, collega's, neven en nichten of een goed doel. Als erfgenaam delen ze in uw hele nalatenschap, dus ook in eventuele schulden. Heeft u speciale spullen in gedachten voor iemand? Dan hoeft u iemand geen erfgenaam te maken. Dat regelt u in uw testament met een legaat.

Zie ook: Hoe laat ik speciale spullen na aan iemand?
 

<< Terug naar het vragenoverzicht 'nalatenschap regelen'