Speciale spullen en wensen

Als u speciale spullen of geldbedragen wilt nalaten aan iemand, dan neemt u in uw testament een legaat op. Spullen met emotionele waarde kunt u ook nalaten via een codicil. Een testament is in dat geval niet nodig.

Legaat

In een legaat beschrijft u duidelijk wat u aan welke persoon wilt nalaten. Bijvoorbeeld welk meubelstuk, welk sieraad of het kenteken van de auto. Of een bepaalde som geld. Degene aan wie u het legaat wilt nalaten heet een legataris. U kunt ook een legaat opnemen voor een organisatie, bijvoorbeeld een goed doel.

De erfgenamen en eventuele executeur zijn verplicht de legataris op de hoogte te stellen van het legaat en het legaat af te geven.

Codicil

Met een codicil kunt u spullen met emotionele waarde nalaten. Een testament is dan niet nodig. U moet heel nauwkeurig omschrijven om welk voorwerp of meubel het gaat. En wie het krijgt. Ook kunt u in een codicil speciale wensen vastleggen voor bijvoorbeeld uw uitvaart.

Verzamelingen of spullen die niet tot de inboedel behoren (zoals een auto en geld), kunt u niet via een codicil nalaten. Dat kan alleen in een testament.

Alleen spullen die tot de inboedel behoren, kunt u nalaten met een codicil.

Eisen aan een codicil

Een codicil is alleen geldig als het voldoet aan de volgende eisen:

  • Het document is met de hand geschreven, en
  • elke pagina van het document is ondertekend, en
  • er staat een datum op het document.

Codicil bij een notaris

Uw codicil kunt u gewoon thuis bewaren. Het voordeel is dat u het codicil dan gemakkelijk kunt aanvullen. Vermeldt bij iedere wijziging opnieuw de datum en zet uw handtekening eronder. Het nadeel van thuis bewaren is dat het dan misschien niet gevonden wordt, of te laat. Ook bestaat het gevaar dat uw codicil wordt weggemaakt door iemand die niet blij is met uw laatste wens.

U kunt uw codicil in bewaring geven bij een notaris. Laat uw erfgenamen weten dat u een codicil heeft opgesteld en welke notaris het bewaart. Een notaris zoekt niet uit zichzelf contact met de nabestaanden.

Geef uw codicil in bewaring bij de notaris

Brochure Testament

Alles over het maken van een testament.

Download de brochure Brochure Testament

Bekijk de brochure Brochure Testament online

Vond u deze informatie nuttig?