Speciale spullen en wensen

Als u speciale spullen of geldbedragen wilt nalaten aan iemand, dan kan dit via een legaat of codicil.

Legaat

Een legaat neemt u op in uw testament. Hierin beschrijft u duidelijk wat u aan welke persoon wilt nalaten. Bijvoorbeeld welk meubelstuk, welk sieraad of het kenteken van de auto. Of een bepaalde som geld. Degene aan wie u het legaat wilt nalaten heet een legataris. U kunt ook een legaat opnemen voor een organisatie, bijvoorbeeld een goed doel.

De erfgenamen en eventuele executeur zijn verplicht de legataris op de hoogte te stellen van het legaat en het legaat af te geven.

Codicil

Met een codicil kunt u spullen met emotionele waarde nalaten. Een testament is dan niet nodig. U moet heel nauwkeurig omschrijven om welk voorwerp of meubel het gaat. En wie het krijgt.

Verzamelingen of spullen die niet tot de inboedel behoren (zoals een auto en geld), kunt u niet via een codicil nalaten. Dat kan alleen in een testament. Meer over testament

Eisen aan een codicil

Een codicil is alleen geldig als het voldoet aan de volgende eisen:

  • Met de hand geschreven;
  • Elke pagina is ondertekend;
  • Voorzien van een datum.

Codicil bewaren

Uw codicil kunt u gewoon thuis bewaren. Het voordeel is dat u het codicil dan gemakkelijk kunt aanvullen. Vermeldt bij iedere wijziging opnieuw de datum en zet uw handtekening eronder. Het nadeel van thuis bewaren is dat het dan misschien niet gevonden wordt, of te laat. Ook bestaat het gevaar dat uw codicil wordt weggemaakt door iemand die niet blij is met uw laatste wens.

U kunt uw codicil in bewaring geven bij een notaris. Laat uw erfgenamen weten dat u een codicil heeft opgesteld en welke notaris het bewaart.

Wat vroegen anderen

Dat hangt af van 2 dingen:

  • de relatie tussen u en degene die van u erft. Partner, kinderen en kleinkinderen ontvangen een hogere vrijstelling dan overige erfgenamen.
  • de financiële waarde van het legaat.

Bekijk de vrijstelling en tarieven erfbelasting die dit jaar gelden.

Brochure testament maken

Alles over het maken van een testament. En wat er met uw nalatenschap gebeurt als u geen testament heeft.

Download de brochure Brochure testament maken

Bekijk de brochure Brochure testament maken online