Schenken via de notaris of zelf regelen

Een schenking regelen via de notaris heeft veel voordelen. U weet zeker dat de gift juridisch goed geregeld is. Ook kunt u grip houden op wat er met uw gift gebeurt. De notaris kan u alles vertellen over belastingzaken. Regelt u het liever zelf, leg uw schenking dan vast in een onderhandse akte.

Voordelen van schenken via een notaris

1. Uw schenking staat vast

Een notariële akte kan nooit kwijtraken. Bovendien stelt de notaris altijd vast of u de schenking uit vrije wil doet en of u de beslissing neemt met uw volle verstand. Daardoor staat u (of de ontvanger) sterk als er achteraf ruzie ontstaat en de zaak misschien in de rechtbank belandt.

2. Grip op uw gift

Wilt u dat uw gift goed wordt besteed? Dan kunt u bij de notaris voorwaarden (clausules) meegeven aan uw schenking. Bijvoorbeeld:

  • Uw kleinkind krijgt het geld pas vanaf zijn 18e verjaardag in handen.
  • De ontvanger mag uw gift alleen voor studie of een huis gebruiken (en niet voor feestjes).
  • U kunt uw schenking terugdraaien. Bijvoorbeeld als u krap bij kas komt te zitten.
  • U bepaalt wat er met uw gift gebeurt als de ontvanger gaat scheiden. Is het geld voor de ontvanger? Of delen de ex-partners uw gift? Dit is vooral belangrijk als de ontvanger is getrouwd voor 1 januari 2018.

3. Minder vermogensbelasting betalen

Zit een groot deel van uw vermogen in huis of aandelen? Dan betaalt u over het vermogen boven 30.360 euro vermogensbelasting*. U kunt uw vermogen kleiner maken met een schenking op papier bij de notaris. De ontvanger krijgt dit geld pas na uw overlijden.

4. Bewindvoerder benoemen

Wilt u grip houden op wat een kind met uw gift doet? Dan kunt u bij de notaris een bewindvoerder benoemen. De bewindvoerder (dat kunt u zelf zijn) bepaalt samen met het kind waar hij zijn geld aan uitgeeft. U bepaalt hoe lang het bewind duurt.

Schenken met een notariële akte geeft zekerheid, zonder dat u daardoor minder flexibel bent. Bovendien kunt u mogelijk belastingvoordeel behalen.

Schenken met een onderhandse akte

Ook als u het zonder notaris regelt, is het slim om een schenking vast te leggen. U legt uw schenking dan vast in een eigen overeenkomst: de onderhandse akte.

Voor een onderhandse akte hoeft u niet naar de notaris. Een onderhandse akte is een overeenkomst die u opstelt met de ontvanger van uw gift. Het voordeel van een onderhandse akte is dat u notariskosten uitspaart. Het nadeel is dat er meer onzekerheden zijn:

  • Een onderhandse akte die u zelf hebt opgesteld kan kwijtraken.
  • Een onderhandse akte heeft minder status in de rechtbank. Mensen kunnen later zelfs in twijfel trekken of u de schenking wel (vrijwillig of bij het volle verstand) heeft gedaan.
  • Voor sommige schenkingen, zoals een schenking op papier, is een notariële akte verplicht.

* De hoogte van het heffingsvrije vermogen voor de vermogensbelasting wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de actuele bedragen.

Vond u deze informatie nuttig?