Internationale relaties

Steeds meer relaties in Nederland hebben een inter­nationaal karakter. Dit kan gevolgen hebben voor de rechtspositie van uw kinderen, uw vermogen of wie uw erfgenamen zijn.

Heb ik een internationale relatie?

Wilt u nagaan of voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap misschien wettelijke regels van een ander land gelden? Dan is de eerste stap om na te gaan of er sprake is van een internationale relatie.

Heeft u of uw (aanstaande) echtgenoot of partner of u beiden:

  1. Een buitenlandse nationaliteit?
  2. Bezittingen in het buitenland? (Bijvoorbeeld een bankrekening of een huis.)
  3. Direct na uw huwelijk voor langere tijd in het buitenland gewoond of bent u van plan dat te doen?
  4. Tijdens uw huwelijk in het buitenland gewoond en bent u daarna naar Nederland verhuisd?

Of

  1. Gaat u trouwen in het buitenland of bent u daar al getrouwd?
  2. Bent u in het buitenland getrouwd en heeft u daar huwelijkse voorwaarden laten opstellen?

Kunt u één of meer vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan heeft u mogelijk te maken met buitenlands recht.

Geldend recht en rechtskeuze

Als u in Nederland getrouwd bent of voor een geregistreerd partnerschap hebt gekozen, geldt meestal het Nederlands recht. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld als u en uw partner lang in het buitenland hebben gewoond. Voor mensen met een internationaal huwelijk of partnerschap is het mogelijk om zelf een rechtskeuze voor een land te maken. Zo kunt u zelf aangeven van welk land de regels gelden voor de gezamenlijke bezittingen en schulden binnen uw huwelijk of partnerschap.

Het is soms lastig om te achterhalen welk recht voor u geldt en of het verstandig is om een keuze voor het recht van een ander land te maken. Vraag de notaris om advies voor uw situatie.

Huwelijkse voorwaarden

Als u huwelijkse voorwaarden heeft of wilt opstellen, kunt u in de volgende situaties het beste naar een notaris in Nederland gaan:

  • U gaat trouwen in het buitenland met huwelijkse voorwaarden en u woont in Nederland.
  • U bent getrouwd in het buitenland en heeft daar huwelijkse voorwaarden met rechtskeuze voor dat land gemaakt. Wilt u dat deze rechtskeuze ook in Nederland werkt, vraag dan een notaris uw voorwaarden in te schrijven in het huwelijks­goederenregister.

Als u na uw huwelijk in het buitenland gaat wonen en u kiest voor huwelijkse voorwaarden naar Nederlands recht, kunt u dit het beste bij een Nederlandse notaris laten vastleggen.

Stel voorwaarden op voor uw huwelijk, want dan is er nog geen gezamenlijk bezit.

Geregistreerd partnerschap

Voor geregistreerd partnerschappen gelden vaak andere regels in het buitenland. Het kan ook voorkomen dat landen het Nederlandse geregistreerd partnerschap niet erkennen. De notaris kan aangeven welke regels gelden. Informeer hiernaar als u bijvoorbeeld in het buitenland gaat wonen of bezittingen in het buitenland heeft.

Niet alle landen erkennen een Nederlands geregistreerd partnerschap.

Relatie twee mannen of twee vrouwen

Voor twee mannen of twee vrouwen is het in sommige landen niet mogelijk om te trouwen. In deze landen is een huwelijk alleen toegestaan tussen een man en een vrouw. Ook een geregistreerd partnerschap tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is niet overal mogelijk.

In sommige landen is een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee mannen of vrouwen niet mogelijk.

Samenlevingscontract internationaal

Woont u in Nederland samen met iemand met een buitenlandse nationaliteit? Dan kan het verstandig zijn om een samenlevings­contract te maken bij een Nederlandse notaris. In de samenlevings­overeenkomst kan ook een rechtskeuze worden opgenomen voor Nederlands recht. Voor samenwoners bestaan geen bijzondere internationale regels. De gevolgen van het samenwonen zijn in ieder land afzonderlijk geregeld. Het is daarom niet eenvoudig aan te geven of het Nederlandse recht in een ander land geldt. Ook al heeft u daar zelf wel voor gekozen. Vraag voor uw situatie advies aan de notaris.

Voor samenwoners zijn er geen bijzondere internationale regels. In ieder land is het weer anders geregeld.

Meer informatie

De websites van de Europese Unie over internationale relaties geven aan hoe het is geregeld in de verschillende EU-landen:

Brochure Samen verder

Alles over samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap.

Download de brochure Brochure Samen verder

Bekijk de brochure Brochure Samen verder online