Een onderneming starten

Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.

Keuze rechtsvorm

Als u een bedrijf begint, heeft u de keuze uit verschillende rechtsvormen. Welke vorm het beste bij u past, hangt af van uw situatie. We onderscheiden de rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en de rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid.

Wat is het verschil?

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Kiest u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, dan is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf.

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. En heeft u een ondernemingsvorm gekozen, dan zorgt hij of zij voor de oprichting en de begeleiding. Meer informatie over de rol van de notaris

Vond u deze informatie nuttig?