De jubelton, hoe zit het nu?

In 2024 wordt de belastingvrije schenking voor een eigen woning helemaal afgeschaft. En dit jaar is deze schenkingsvrijstelling al een stuk lager. In 2023 mag je, bijvoorbeeld aan jouw kind of kleinkind, maximaal 28.947 euro schenken voor een eigen woning. Heb je al eerder een schenking voor een eigen woning gedaan, in 2021 of 2022, dan mag je dat bedrag in 2023 nog aanvullen tot ruim 100.000 euro.

Wil je nog dit jaar gebruikmaken van deze belastingvrije schenking? Daar komt meer bij kijken dan alleen geld overmaken. Kijk of je voldoet aan alle voorwaarden en regel de schenking goed. De notaris kan jou daarbij helpen.

Binnen twee jaar besteden
Is er nog geen eigen woning gevonden of wordt er niet meteen verbouwd, dan is dat geen probleem. De schenking moet uiterlijk 2 kalenderjaren later zijn besteed aan een eigen woning. Een schenking die is gedaan in 2022 moet dus uiterlijk in 2024 zijn besteed aan een eigen woning.

Regel de schenking goed
Zo kun je vastleggen dat jouw kind of kleinkind de schenking echt alleen voor de aankoop van een eigen woning of een verbouwing hiervan gebruikt. Dan kan hij of zij straks fijner wonen en scheelt het jullie allebei veel erf- en schenkbelasting.

Meer weten over belastingvrij schenken voor een koophuis? Bekijk dan onze speciale pagina over dit onderwerp. Ook op de website van de Belastingdienst is meer informatie over dit onderwerp te vinden. 

Meer nieuws over de volgende onderwerpen

jubelton schenken