Testament bij vermissing

Een vermissing is een ingrijpende gebeurtenis voor familie en vrienden. Het is niet alleen emotioneel zwaar, het leidt ook tot praktische problemen. Hoe zit het bijvoorbeeld met zijn of haar testament?

Een testament kun je pas inzien als iemand is overleden. Maar bij een vermissing valt dat niet te bewijzen, want er is geen overlijdensakte. Is het waarschijnlijk dat de vermiste persoon is overleden, bijvoorbeeld vanwege een natuurramp? Dan kunnen belanghebbenden 1 jaar na het laatste teken van leven een verzoek indienen bij de rechtbank om het ‘rechtsvermoeden van overlijden’ uit te spreken. Als het onzeker is dat de persoon is overleden, geldt een termijn van 5 jaar na het laatste levensteken.

De rechtbank roept na het indienen van het verzoek de vermiste persoon op zich te melden. Meldt deze zich niet, dan wijst de rechtbank het verzoek toe en spreekt deze het 'rechtsvermoeden van overlijden' uit. Dat maakt de weg vrij voor een akte van overlijden. Daarna kan de nalatenschap op de normale manier worden afgehandeld. 

Meer nieuws over de volgende onderwerpen

testament