Eenmanszaak

Wanneer u voor eigen rekening en risico een onderneming heeft, is er sprake van een eenmanszaak. In dat geval is er geen onderscheid tussen uw ondernemingsvermogen en privévermogen.

Oprichting

Voor een eenmanszaak is tussenkomst van de notaris niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Hij kan met u meedenken of de eenmanszaak de meest geschikte vorm is. Of hij adviseert om een eventuele gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden.

Kamer van Koophandel

Voor de oprichting van een eenmanszaak is het verplicht om uw bedrijf in het Handelsregister van de KvK in te schrijven. Het is niet mogelijk om per persoon meer dan één eenmanszaak op te richten. Wel kan een eenmanszaak verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid

Een eenmanszaak heeft bezittingen en schulden. U bent met uw gehele vermogen aansprakelijk voor alle schulden. Schuldeisers van de eenmanszaak kunnen zich direct op uw privévermogen verhalen, terwijl privéschuldeisers de bezittingen van de onderneming kunnen aanspreken.

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan ook uw echtgenoot zijn/haar aandeel in de gemeenschappelijke bezittingen verliezen, wanneer de eenmanszaak wordt aangesproken door schuldeisers.

Meer informatie?

Kijk op www.ondernemersplein.nl (een website van de Kamer van Koophandel) voor meer informatie over het oprichten van een bedrijf.