Wat regelen anderen? Harry denkt na over zijn testament

Het huis dat Harry en zijn vrouw Andrea 30 jaar geleden hebben gekocht, is inmiddels in waarde verdubbeld en volledig afbetaald. Hun kinderen zijn volwassen en aan het werk. Een goed moment volgens Harry om over zijn testament na te denken.

Portret van Harry Harry

    Harry is 59 jaar en werkt als aannemer

    • Is getrouwd met Andrea
    • Hebben 3 kinderen
    • Koophuis is afbetaald

Is een testament wel nodig?

Harry en Andrea zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Zonder testament moet de overgebleven ouder voor de kinderen wel erfbelasting betalen, ook al krijgen zij nog niets. Harry hoorde laatst dat je met een tweetrapstestament de betaling van erfbelasting uitstelt.

Volgens de notaris is zo’n tweetrapstestament niet altijd gunstig. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Ieder kind ontvangt even veel

Hun zoon Wouter heeft een belastingvrije schenking ontvangen voor het kopen van een huis. Harry en Andrea willen hun 3 kinderen gelijk behandelen, maar hun vermogen zit vast in hun huis. Is een papieren schenking de oplossing of kan Harry beter in zijn testament opnemen dat de andere 2 kinderen een grotere erfenis ontvangen?

Andrea en ik vinden het best ingewikkeld en hebben besloten om samen naar de notaris te gaan. We willen toch dezelfde zaken in ons testament geregeld hebben.

Harry en Andrea bereiden zich voor met de checklist

Om zich voor te bereiden op de afspraak met de notaris vullen ze ieder de checklist testament in. Dit geeft hen meer inzicht in de mogelijkheden van een testament. Ze willen beiden dat de partner goed wordt achtergelaten en dat de kinderen gelijk worden behandeld. Andrea heeft nog wat erfstukken van haar ouders die ze graag in de familie wil houden. Harry wil graag weten wat in hun situatie fiscaal aantrekkelijk is.

Meer over testament