Wat kan ik regelen voor mijn social media na mijn overlijden?

Wat gebeurt er na uw overlijden met uw Facebook, Twitter, LinkedIn en uw andere online accounts? Wilt u uw profiel verwijderen of wilt u een gedenkpagina? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u na uw overlijden digitaal voortleeft.

Social media testament of digitale kluis
De notaris heeft voor uw digitale nalatenschap een social media testament of digitale kluis. Daarin legt u vast:

  • welke online profielen u heeft
  • uw gebruikersnaam (en wachtwoorden)
  • wat er na uw overlijden mee moet gebeuren (verwijderen of een gedenkpagina inrichten)
  • wie uw 'social media executeur' is: een van uw nabestaanden of de notaris

Lijstje bijhouden
U kunt natuurlijk zelf een lijstje bijhouden van alle sites waar u een profiel heeft. Hang uw lijstje op een plek die gemakkelijk vindbaar is voor uw nabestaanden. Uw wachtwoord hoeft u niet te noteren. Uw gebruikersnaam + een bewijsstuk van uw overlijden is voor socialmediadiensten meestal genoeg om uw profiel te verwijderen.

Instellen per platform
Vaak kunt u in een socialmediaplatform instellen wat er na uw overlijden met uw account gebeurt. Bij Google kunt u bijvoorbeeld aangeven wat er met uw gegevens moet gebeuren na een bepaalde periode waarin u niet heeft ingelogd. En bij Facebook kunt u een contactpersoon benoemen voor uw profiel na uw overlijden.

The cloud en betaalde accounts
Let ook op wat er met uw gegevens in 'the cloud' gebeurt. Sommige clouds verwijderen al uw bestanden na uw overlijden. Ook foto's die misschien van waarde zijn voor uw nabestaanden. Misschien heeft u ook betaalde accounts die elke maand van u incasseren. Of accounts met een tegoed. Maak het uw nabestaanden gemakkelijk om die accounts stop te zetten en het tegoed op te vragen.
 

<< Terug naar het vragenoverzicht 'nalatenschap regelen'