Digitaal identificeren bij de notaris

Vanaf 10 oktober kunt u zich ook op afstand bij uw notaris identificeren. Dat is makkelijk, snel en online. Het kopiëren van identiteitsdocumenten, zoals paspoort en rijbewijs, is daarmee verleden tijd. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zorgt voor de nieuwe methode die veilig en betrouwbaar is. En u kunt zich identificeren wanneer het u uitkomt.

Elk nieuw paspoort of rijbewijs bevat een chip met de gegevens van de eigenaar. Dit zijn bijvoorbeeld het type identiteitsbewijs, de pasfoto en het nummer van het identiteitsbewijs. Samen vormen die gegevens een digitaal identificatiemiddel. Door die gegevens te scannen, kunnen mensen hun persoonsgegevens online verstrekken. Dat kan nu bijvoorbeeld ook al bij banken.

Hoe gaat het online identificeren?
Om u online te identificeren heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig en een speciale app. Deze kunt u downloaden op uw mobiele telefoon of tablet. Na een verzoek van de notaris laat u via deze app op uw mobiele telefoon of tablet uw persoonsgegevens uitlezen. Dat gebeurt via een chip in uw identiteitsbewijs. Als u de gegevens heeft gescand, krijgt de notaris via de beveiligde verbinding een kort overzicht van uw gegevens binnen, inclusief uw pasfoto, de datum van het verzoek en de datum van verstrekking van uw gegevens. Vervolgens verwerkt de notaris uw persoonsgegevens in uw dossier.

Welke link en app heeft u nodig?
Op verzoek van de notaris identificeert u zich in enkele eenvoudige stappen:

  1. U krijgt van uw notaris een uitnodigingsmail met een speciale link. Via deze link krijgt u toegang tot een beveiligde omgeving van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie;
  2. U downloadt en opent een speciale app op uw mobiele telefoon of tablet: ReadID Ready mobiele applicatie (Android | IOS). Deze app zorgt voor het uitlezen van een identificatiemiddel zoals uw paspoort of identiteitskaart. Bekijk voor meer informatie de instructievideo;
  3. Soms vraagt de notaris om u te identificeren via ‘eIDAS hoog’: Hiervoor gebruikt u ItsMe als app op uw mobiele telefoon en activeert u deze app (Android | IOS). Op de website van ItsMe vindt u een uitgebreide uitleg en een instructievideo.

De KNB gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees ook onze privacyverklaring (pdf).
 

Meer nieuws over de volgende onderwerpen

notaris digitale cliënt identificatie