Hoe kiezen anderen? Ella en Richard

Ella en Richard wonen al zeven jaar samen en hebben trouw­plannen. Richard heeft een eigen zaak. Moeten ze nog huwelijkse voorwaarden maken of is dat vanwege de Wet beperkte gemeenschap niet meer nodig?

Portret van Ella Ella

Ella is 30 jaar en werkt als secretaresse bij de gemeente.

  • Werkt vier dagen in loondienst
  • Goede pensioenregeling
  • Helpt af en toe mee in de broodjeszaak

Portret van Richard Richard

Richard is 32 jaar en heeft sinds vijf jaar een broodjeszaak.

  • Maakt lange dagen
  • Denkt na over een tweede filiaal
  • Veel wisselingen in personeel

Eigen zaak

In hun samenlevings­contract hebben Richard en Ella vastgelegd dat Ella ook meedeelt in de waardegroei van Richards bedrijf. Wel zo eerlijk omdat ze veel opvangt thuis en soms meewerkt.

Ella

Mijn ouders hadden ook een eigen zaak. Over hun pensioen hebben ze niet goed nagedacht. Dat wil ik echt voor zijn.

Richard

Ik vind het belangrijk dat zakelijk en privé gescheiden blijven. Bij tegenslag kunnen schuldeisers dan niet aan ons huis en spullen komen.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Volgens de notaris is het nog steeds van belang na te denken over huwelijkse voorwaarden. De nieuwe wet brengt daar geen verandering in.

Ella

Richard is best zakelijk en begon laatst over ‘stel dat we gaan scheiden’. We hebben trouwplannen! Ik moest even slikken, maar hij heeft wel gelijk. We gaan ons verdiepen in huwelijkse voorwaarden.

Richard

Binnenkort wil ik een lunchroom overnemen, een behoorlijke investering. Ik hou van Ella, maar stel dat de relatie stuk loopt … Hoe gaat het dan met mijn bedrijf?

Ella en Richard kozen voor trouwen en zelf bepalen

Daarmee is de ander beschermd tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Die kunnen dan niet aan privébezit of spaargeld komen. Ella en Richard willen in hun huwelijkse voorwaarden eerlijke afspraken maken zodat het bedrijf toch door kan gaan, als zij ooit uit elkaar gaan.