Hoe kiezen anderen? Wouter en Leroy

Wouter en Leroy wonen een paar jaar samen en willen graag een kind. Ze hebben een samenlevings­contract en vragen zich af of het beter is te trouwen gezien hun kinderwens.

Portret van Wouter Wouter

Wouter is 29 jaar en werkt als grafisch ontwerper.

  • Heeft een broer en een zus
  • Wil graag trouwen en een groot feest
  • Wil liefst een ‘eigen’ kind

Portret van Leroy Leroy

Leroy is 32 jaar en heeft een administratieve functie.

  • Komt uit een groot gezin
  • Vindt trouwen ook prima
  • Adoptiekind is een optie

Kinderen krijgen

Wanneer twee mannen een kind krijgen is het voor de erkenning van dat kind belangrijk of een van hen de biologische vader is.

Wouter

Laatst sprak ik een goede vriendin over onze kinderwens. Zij is alleen en wil ook graag een kind. Twee vaders vindt zij een mooie gedachte.

Leroy

Er zijn genoeg kansarme kinderen. Het zou toch mooi zijn als Wouter en ik er eentje een goed leven kunnen bieden via adoptie.

Trouwen of samenwonen?

Zowel bij trouwen als samenwonen is het voor Wouter en Leroy mogelijk om het gezag te krijgen over het kind. Wel is dan toestemming van de biologische moeder nodig. Ook adoptie is zowel bij trouwen als samenwonen mogelijk.

Wouter

Van de notaris begreep ik dat alleen na adoptie mijn man en ik allebei juridisch gezien de ouders zijn en samen het gezag hebben.

Leroy

Ik weet niet of ik wel een vriendin als moeder van ons kind wil. Zij houdt het omgangs­recht ook als het kind altijd bij ons woont.

Wouter en Leroy kozen voor trouwen en niets regelen

Voor het adopteren van een kind maakt het voor Wouter en Leroy niet uit of ze trouwen of blijven samenwonen. Beide is mogelijk. De mannen mogen het kind adopteren als zij ten minste drie jaar samenwonen en dat met een samenlevings­contract kunnen aantonen. Ze kiezen uiteindelijk voor trouwen omdat zij graag een officieel tintje aan hun relatie willen geven. Een persoonlijke keuze dus.