Wat kan ik nalaten via een codicil?

Een testament is niet altijd nodig. In een codicil kunt u spullen met emotionele waarde nalaten. Bijvoorbeeld de trouwjurk van uw moeder aan uw enige nicht, of de hobbyfotocamera aan uw neefje. Ook kunt u in een codicil speciale wensen vastleggen voor bijvoorbeeld uw uitvaart.

Een codicil is een handgeschreven document waarin u bijvoorbeeld beschrijft:

  • wat uw wensen zijn voor de begrafenis of crematie
  • wie een bepaald sieraad krijgt, een speciaal boek of een meubel. U moet heel nauwkeurig omschrijven om welk voorwerp of meubel het gaat. En wie het krijgt. U kunt bijvoorbeeld in een codicil niet bepalen dat al uw sieraden naar één nicht gaan.

Verzamelingen of spullen die niet tot de inboedel behoren (zoals een auto en geld), kunt u niet via een codicil nalaten. Dat kan alleen in een testament.

Eisen aan een codicil
Een codicil is wettelijk geldig als het voldoet aan de volgende eisen:

  • het document is met de hand geschreven, en
  • elke pagina van het document is ondertekend, en
  • er staat een datum op het document.

Codicil bij een notaris
Uw codicil kunt u gewoon thuis bewaren. Het nadeel is dat het dan misschien niet gevonden wordt, of te laat. Ook bestaat het gevaar dat uw codicil wordt weggemaakt door iemand die niet blij is met uw laatste wens.

Uw codicil kunt u in bewaring geven bij een notaris. Laat uw erfgenamen weten dat u een codicil heeft opgesteld en welke notaris het bewaart. Een notaris zoekt niet uit zichzelf contact met de nabestaanden.

Zie ook: Hoe laat ik speciale spullen na aan iemand?
 

<< Terug naar het vragenoverzicht 'nalatenschap regelen'