Ook zo toe aan een eigen plekje voor de vakantie?

Het zuiden van het land heeft inmiddels vakantie, de rest van het land volgt spoedig. Tijd om even lekker bij te komen van de dagelijkse beslommeringen. En waar kun je dat beter doen dan in jouw eigen vakantiehuisje? Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zo'n huisje koopt? 

  • Voor de aankoop van een vakantiehuisje gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Een mondelinge overeenkomst is dus niet bindend en kopers krijgen een bedenktijd van 3 dagen.
  • Staat het huisje op een vakantiepark? Dan ben je na aankoop gebonden aan de regelgeving van het park. Check bijvoorbeeld of je het huisje mag verhuren. En wat zijn de regels voor huisdieren?
  • Je gaat niet in je vakantiewoning wonen, dus dan betaal je 10,4 procent overdrachtsbelasting. Dat is dus heel wat meer dan de 2 procent voor een gewone woning. En je hebt geen recht op hypotheekrente-aftrek.
  • Voor alle vakantiehuisjes geldt: voor de akte van levering ga je naar de notaris. In het buitenland gelden weer andere regels. Laat je adviseren door een van de notarissen die is gespecialiseerd in vakantiehuisjes in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje.

Meer nieuws over de volgende onderwerpen

overdrachtsbelasting wonen