Tips voor de koop van een vakantiehuisje

Vandaag is het de langste dag van het jaar. En dat betekent: zomer! Waar ga je die doorbrengen? In de bergen, op het strand of misschien wel in jouw eigen vakantiehuisje? Ben je van plan zo’n huisje te kopen in Nederland? Dan hebben we alvast wat tips voor je!

  • Voor de aankoop van een vakantiehuisje gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Een mondelinge overeenkomst is dus niet bindend en kopers krijgen een bedenktijd van drie dagen.
  • Staat het huisje op een vakantiepark? Dan ben je na aankoop gebonden aan de regelgeving van het park. Check bijvoorbeeld of je het huisje mag verhuren. En wat zijn de regels voor huisdieren?
  • Je betaalt 8 procent overdrachtsbelasting. Dat is dus heel wat meer dan de 2 procent voor een gewone woning. En je hebt geen recht op hypotheekrente-aftrek.
  • Heb je het er zo naar je zin in je vakantiehuisje dat je er permanent wil wonen? Of dit in jouw vakantiewoning is toegestaan, verschilt van gemeente tot gemeente. Het antwoord vind je in het bestemmingsplan.
  • Voor alle vakantiehuisjes geldt: voor de akte van levering ga je naar de notaris. In het buitenland gelden weer andere regels. Laat je adviseren door een van de notarissen die is gespecialiseerd in vakantiehuisjes in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje.

Meer nieuws over de volgende onderwerpen

overdrachtsbelasting wonen