Rechtsvorm kiezen

Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, dit noemen we een rechtsvorm of bedrijfsvorm. De verschillende rechtsvormen zijn onder te verdelen in twee categorieën: mét en zonder rechtspersoonlijkheid.

Verschillende vormen

Naast het onderscheid in rechtspersoonlijkheid, verschillen de rechtsvormen op het gebied van zeggenschap, alleen een bedrijf beginnen of samen met een of meer partners. Maar ook in fiscale voordelen.

Een bedrijfsvorm die past bij uw onderneming?

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Wat is het verschil?

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Kiest u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, dan is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf.

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. En heeft u een ondernemingsvorm gekozen, dan zorgt hij of zij voor de oprichting en de begeleiding. Meer over de oprichting van een onderneming en de rol van de notaris