Hoe regelen anderen het? Carolien en Dirk

Caroliens moeder is pas overleden. Ze had geen testament. Carolien en haar zus zijn erfgenaam. Hun moeder woonde al jaren in hetzelfde appartement. Samen met haar partner Dirk wil Carolien haar moeders huis kopen. Ze wonen nu in zijn huurhuis. Wat kunnen ze het beste doen?

Portret van Carolien Carolien

Carolien is 47 jaar en is lerares Nederlands

  • Heeft geen kinderen
  • Beide ouders zijn overleden
  • Geregistreerd partnerschap met Dirk

Portret van Dirk Dirk

Dirk is 52 jaar en is kunstschilder

  • Zijn twee kinderen zijn de deur uit
  • Werkt in opdracht en geeft les
  • Heeft een schuld na zijn scheiding

Huis erven

Aanvaard geen erfenis als er kans is op schulden. Probeer eerst in te schatten of het huis minder waard is dan de openstaande hypotheekschuld. Bij twijfel kunnen Carolien en haar zus beter de erfenis beneficiair aanvaarden, zodat zij niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. 

Carolien

Ik heb een vaste baan en zou graag moeders huis willen kopen. De huur van Dirks huis stijgt ieder jaar. Dan moet ik wel mijn zus uitkopen. Hoe pak ik dit aan?

Dirk

Mijn maandinkomen wisselt. Ik betaal ook nog steeds mijn schuld van de scheiding af. Het is niet verstandig om dit huis samen te kopen.

Huis uit erfenis kopen?

Bepaal eerst de waarde van het huis, dat kan via een onafhankelijk taxateur. Als Carolien het huis wil kopen, moet ze dit eerst met haar zus afstemmen. Het appartement wordt op Caroliens naam gezet door een akte van verdeling. Die stelt de notaris op. Carolien betaalt haar zus daarna haar deel. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Carolien

Dirk en ik hebben goede afspraken gemaakt. In onze partnerschapsvoorwaarden staat wie welk deel van de woonlasten betaalt.

Dirk

En hoe het zit met het geld dat ik heb bijgedragen aan Caroliens appartement. Stel dat onze relatie geen stand houdt.

Carolien wordt eigenaar van het appartement en tekent de koopovereenkomst.

Door de partnerschapsvoorwaarden blijft het appartement van Carolien privé. Bij beëindiging van de relatie heeft Dirk volgens de voorwaarden recht op een deel van de waardestijging van het appartement.