Hoe regelen anderen het? Wouter en Leroy

Wouter en Leroy zijn 2 jaar geleden getrouwd en wonen in een huurappartement. De huur is hoog en stijgt ieder jaar. Ze willen graag een huis kopen. Waar moeten ze op letten?

Portret van Wouter Wouter

Wouter is 31 jaar en werkt als grafisch ontwerper

  • Werkt als freelancer
  • Is handig met klussen in huis
  • Ouders hebben schenking aangeboden

Portret van Leroy Leroy

Leroy is 34 jaar en heeft een administratieve functie

  • Heeft een vast contract
  • Bezig met deeltijd hbo-opleiding
  • Spaart iedere maand

Let op verborgen gebreken

De huizenprijzen zijn behoorlijk hoog. Daarom hebben Wouter en Leroy een huis op het oog dat moet worden opgeknapt. De verkoper heeft een informatieplicht om gebreken vooraf te melden. Wouter en Leroy hebben als koper een onderzoeksplicht. Door een bouwtechnische keuring zien ze niets over het hoofd.

Wouter

Hopelijk is ons bod hoog genoeg. Als de koop doorgaat, hebben we 3 dagen bedenktijd en kunnen we nog van de koop af.

Leroy

Wouter is erg handig en kan veel klussen zelf. We moeten nog nagaan of we een vergunning krijgen voor onze dakkapel bij de gemeente.

Belastingvrije schenking

Wouter en Leroy zijn getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Wouter ontvangt van zijn ouders een belastingvrije schenking voor de aankoop van hun huis. Dit is vastgelegd in een schenkingsakte bij de notaris. Leroy verdient meer en betaalt een hogere maandlast.

Wouter

De notaris maakte ons erop attent dat de schenking van mij is en de hypotheeklasten van Leroy en mij samen. Hij adviseert ons na te denken over huwelijkse voorwaarden.

Leroy

Stel dat we uit elkaar gaan, dan heeft Wouter recht op een groter deel van de overwaarde van het huis. Dat voelt niet eerlijk, want ik betaal maandelijks meer. Daarom vind ik huwelijkse voorwaarden wel een goed idee.

Wouter en Leroy tekenen bij de notaris het koopcontract

In het koopcontract staan de afspraken die Wouter en Leroy met de verkoper hebben gemaakt. Samen met de notaris gaan ze na of alle afspraken in het contract staan. En ook of de inboedellijst compleet is met zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Als het koopcontract is getekend, kunnen ze er niet meer op terugkomen. Let op: het voorlopig koopcontract is ook al bindend!