Wat regelen anderen? Jaap

Jaaps vrouw Lia is wilsonbekwaam vanwege een vergevorderd stadium van dementie. Ze heeft geen levenstestament of volmacht opgesteld. Lees meer over de situatie van Jaap en Lia.

Portret van Jaap Jaap

    Jaap is 75 jaar en werkte als boekhouder

    • Bijna 50 jaar getrouwd met Lia 
    • Lia heeft diagnose dementie
    • Hartproblemen

Wilsonbekwaam

Mijn vrouw kan vanwege haar dementie haar zaken niet meer zelfstandig regelen. Dat betekent concreet dat als beide echtgenoten iets moeten ondertekenen, Lia dit niet meer zelf kan en mag doen. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, maar ook dan mag je als echtgenoot niet namens je vrouw tekenen. Dat hadden wij ons totaal niet gerealiseerd.

Bewind aanvragen

Daarom heb ik in overleg met mijn zoons bewind aangevraagd bij de kantonrechter. Als bewindvoerder mag ik al haar geldzaken wel regelen. Ik heb begrepen dat ik niet automatisch de bewindvoerder voor mijn vrouw wordt. De rechter beslist dit.

Controle door de kantonrechter

Het is gelukt. Ik ben aangewezen als bewindvoerder over Lia’s vermogen. Dat betekent dat ik jaarlijks mijn boekhouding aan de kantonrechter moet overleggen. Dus onze uitgaven moet verantwoorden aan een buitenstaander. Ons geld, we zijn immers in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben een gezamenlijke rekening. Verder moet ik voor elke uitgave boven de 1.500 euro goedkeuring vragen aan diezelfde kantonrechter. Wat een vernedering! Ik kan prima met geld omgaan. Die kantonrechter heeft de leeftijd van mijn zoons.

Jaap moest bewind aanvragen voor zijn vrouw Lia

Regel uw zaken tijdig! Voorkom dat u in deze situatie terechtkomt en regel uw zaken op het moment dat u nog wilsbekwaam bent. De diagnose dementie wil niet zeggen dat u meteen wilsonbekwaam bent. Het kan geleidelijk gaan. Wel is het belangrijk dat u bij de notaris aangeeft wanneer bij u beginnende dementie is geconstateerd als u naar de notaris gaat.

Meer over levenstestament regelen