Wat regelen anderen? Tante Willy en nicht Carolien

Willy is een vitale dame. Ze is geïnteresseerd in het levenstestament. Wie zal zij vragen om haar belangen te behartigen als zij dat zelf niet meer kan? Ze denkt aan haar nicht Carolien.

Portret van Willy Willy

Willy is 78 jaar en heeft in een damesmodezaak gewerkt

  • Sinds acht jaar weduwe
  • Heeft geen kinderen
  • In goede gezondheid

Portret van Carolien Carolien

Carolien is 47 jaar en is lerares Nederlands

  • Woont samen met Dirk
  • Heeft twee volwassen stiefkinderen
  • Moeder is overleden

Levenstestament

Willy is een zelfstandige en goedverzorgde vrouw. Ze heeft bij leeftijdsgenoten gezien wat er gebeurt als je niets hebt vastgelegd in een levenstestament. Ze houdt graag zelf de regie over haar leven, ook als iemand anders haar zaken regelt.

Willy

Mijn schrikbeeld is te eindigen in een verpleeghuis: onverzorgd, kwijlend en niet meer weten wat je doet. Ik wil absoluut niet in deze situatie belanden.

Carolien

Ik ben blij dat mijn tante tijdig nadenkt over wat ze wil regelen voor later. Mijn moeder was dement, en kon zelf niets meer regelen.

Vertrouwenspersoon

De keuze voor Carolien als vertrouwenspersoon was niet moeilijk. Willy kent haar door en door. Bovendien is zij van een jongere generatie.

Willy

Mijn nicht Carolien is als een dochter voor mij. Daarom heb ik haar gevraagd voor zowel mijn geldzaken als mijn medische en persoonlijke wensen.

Carolien

Ik voel me vereerd door deze vraag, maar zie er ook wat tegenop. Ik ben geen held in belastingzaken en wat als er iets gebeurt waardoor ik het niet meer kan doen?

Willy en Carolien bereiden zich voor met de checklist levenstestament

De checklist (pdf) geeft tante Willy (volmachtgever) inzicht voor welke situaties zij zaken wil vastleggen. Naast financiële en medische zaken is het ook mogelijk om persoonlijke wensen mee te nemen. Voorwaarde voor het regelen van een levenstestament is dat iemand wilsbekwaam is. De brochure ‘Waar zeg ik JA tegen?' (pdf) geeft inzicht in de taken en verwachtingen die horen bij de rol van haar nichtje Carolien (gevolmachtigde).