Wat regelen anderen? Vader Jaap en zoon Richard

Jaap was jarenlang boekhouder bij een groothandel. Ook thuis heeft hij zijn financiële zaken goed op orde. Na een hartinfarct twee jaar geleden zit de schrik er bij hem goed in. Hij wil zijn zaken ook voor de toekomst goed regelen.

Portret van Jaap Jaap

Jaap is 75 jaar en werkte als boekhouder

  • Bijna 50 jaar getrouwd met Lia
  • Lia heeft diagnose dementie
  • Hartproblemen

Portret van Richard Richard

Richard is 32 jaar en heeft een broodjeszaak

  • Woont samen met Ella 
  • Maakt lange dagen
  • Denkt na over een tweede filiaal

Volmacht of levenstestament

Jaap denkt aan een volmacht voor zijn geldzaken en vindt een levenstestament te uitgebreid. Zijn medische wensen heeft hij al met zijn huisarts besproken.

Jaap

Ik wil graag duidelijke richtlijnen opnemen over mijn financiën. Het moet wel duidelijk zijn voor mijn zoons.

Richard

Mijn broers en ik zijn blij dat mijn ouders zo open zijn. Bij mijn moeder is dementie geconstateerd. Daarom heeft mijn vader mij gevraagd om zijn financiële zaken te regelen als hij het zelf niet meer kan. Mijn broers hebben niets met cijfers.

Inspraak en controle

In een volmacht of levenstestament kun je aangeven wanneer de vertrouwenspersoon met anderen vooraf moet overleggen. Denk aan grote uitgaven of de verkoop van de woning. Een andere afspraak is ieder halfjaar een overzicht van de inkomsten en uitgaven te maken

Jaap

Ik wil voorkomen dat er misverstanden ontstaan tussen onze zoons. We beleggen binnenkort een familievergadering om alles te bespreken.

Richard

Ik voel me gesteund door mijn broers als zij ook meedenken bij ingrijpende beslissingen over mijn vader. We moeten het samen doen.

Jaap kiest voor een notariële volmacht voor de financiën

Jaap denkt na over de mogelijkheden van een notariële volmacht. Zoon Richard behartigt Jaaps financiële belangen als hij daar zelf niet meer toe in staat is. De notaris vertelde dat de bank één aanspreekpunt wil voor de financiën. De andere zoons krijgen een toezichtrol en beslissen mee op cruciale momenten.

De checklist (pdf) geeft Jaap informatie over de mogelijkheden van de notariële volmacht. En welke instructies hij aan zijn vertrouwenspersoon wil meegeven.

Meer over volmacht en levenstestament regelen