Samen verder Geen feest door corona: toch trouwen of blijven samenwonen?

Robin en Lotte wonen een paar jaar samen en hebben een dochtertje Sam van 1 jaar oud. Ze hebben trouwplannen. Door de coronamaatregelen loopt alles anders. Wat kunnen ze nu het beste doen ?

Portret van Robin Robin

Robin is 29 jaar en werkt bij een helpdesk.

  • Vaste baan met goede pensioen­regeling
  • Koopappartement

Portret van Lotte Lotte

Lotte is 27 jaar en is verpleegkundige.

  • Vaste baan en aan het specialiseren
  • Studieschuld
  • Dag minder gaan werken na geboorte dochter

Samenwoners, regel het goed voor jezelf en je dochter

Na het afronden van haar studie is Lotte bij Robin ingetrokken. De vaste lasten en kosten voor boodschappen delen ze samen. Het samenlevingscontract bij de notaris hebben ze nog steeds niet geregeld. Robin heeft zijn dochter Sam na de geboorte erkend bij de gemeente.

Robin

Door een naar incident binnen de familie merkte ik dat samenwoners geen erfgenaam van elkaar zijn. Zonder testament gaat alles naar de familie van de overledene.

Lotte

Van een vriendin hoorde ik laatst dat Robin pas het gezag over Sam heeft als wij samen het gezag aanvragen via rechtspraak.nl. Goed te weten, stel dat mij iets overkomt.

Trouwen, wat regelt de wet?

Het voordeel van trouwen is dat de wet sommige zaken goed regelt: Robin en Lotte hebben samen het gezag over dochter Sam. Mocht een van hen overlijden dan is de ander enig erfgenaam. Die erft dan alle bezittingen maar ook schulden, zoals de hypotheek en de studieschuld.

Robin

Misschien wil ik in de toekomst een eigen ict-bedrijfje beginnen. Dan is het handig om ook meteen huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Lotte

Voor mij is het vooral belangrijk dat we goed vastleggen wat van ons samen is en wat niet. En dat alles goed wordt geregeld voor Sam als ons iets overkomt.

Trouwen of samenlevingscontract?

Robin en Lotte willen snel hun zaken als gezin goed regelen bij de notaris. Daarom maken ze gebruik van de test en zetten trouwen met huwelijkse voorwaarden en het notariële samenlevingscontract naast elkaar.

Vergelijk de mogelijkheden