Hoe regelen anderen het? Harry en zijn zoon Wouter

Harry en zijn vrouw Andrea hebben jaren geleden hun huis gekocht. Dat is inmiddels helemaal afbetaald en in waarde verdubbeld. Hun zoon Wouter wil graag een huis kopen met zijn partner.

Portret van Wouter Wouter

Wouter is 29 jaar en is grafisch ontwerper.

  • Woont samen met Leroy
  • Betalen hoge huur
  • Willen graag trouwen

Portret van Harry Harry

Harry is 59 jaar en werkt als aannemer.

  • Is getrouwd met Andrea
  • Hebben drie kinderen
  • Koophuis is afbetaald

Belastingvrij schenken voor koophuis

Harry heeft gelezen dat ouders elk kind (tussen 18 en 40 jaar) een flink bedrag kunnen schenken waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Als het om een koophuis gaat, is dat maximaal 31.813 euro. Hun zoon moet deze belastingvrije gift wel opgeven bij de Belastingdienst.

Wouter

Mijn vriend en ik wonen al jaren samen en betalen een hoge huur. Daardoor kunnen we weinig sparen. We willen graag een huis kopen, maar als starters hebben we weinig kans.

Harry

Andrea en ik willen onze zoon en zijn partner graag helpen en denken aan de eenmalige belastingvrije schenking zodat zij toch nu een huis kunnen kopen.

Persoonlijke gift

Harry vraagt zich af of zij deze schenking alleen aan hun zoon Wouter zullen geven of dat het een gezamenlijke gift is, ook voor zijn partner. Ze zijn al jaren samen en in het huis wonen ze toch samen. Hun notaris geeft aan dat zij voorwaarden in de schenkingsakte kunnen opnemen voor als het stel uit elkaar gaat.

Wouter

Ik moest wel even slikken toen mijn vader voorstelde om de schenking alleen aan mij te geven en niet aan mijn partner. Maar ik snap het wel.

Harry

Mijn vrouw en ik willen onze kinderen gelijk behandelen en zullen allebei in ons testament opnemen dat de andere kinderen een hogere erfenis krijgen.

Harry en zijn vrouw kozen voor een belastingvrije schenking

Harry en zijn vrouw gaan naar de notaris om de afspraken over de schenking aan hun zoon Wouter vast te leggen. Met dit financiële steuntje in de rug moet het Wouter en zijn partner lukken om een appartement te kopen. Zij willen voorkomen dat de andere kinderen zich achtergesteld voelen door deze gift aan Wouter. Zij leggen in hun testamenten vast dat de andere kinderen een hogere erfenis ontvangen.