Ontbindende voorwaarden in het koopcontract

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die koper en verkoper in de koopakte hebben opgenomen en die de koop kunnen ontbinden.

Het hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden voor de koper (en de verkoper) nuttig zijn. Het is belangrijk dat u als koper de ontbindende voorwaarden al noemt bij het uitbrengen van een bod. Want ook over de ontbindende voorwaarden moet u afspraken maken met de verkoper.

Ontbindende voorwaarden bij koop 

De notaris kan u informeren over ontbindende voorwaarden die u als koper kunt stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

Voorbehoud financiering hypotheek

De ontbindende voorwaarde voorbehoud financiering hypotheek wordt bijna altijd afgesproken. Er moet in staan dat de koop niet doorgaat als het u niet lukt om de hypotheek rond te krijgen voor een bepaalde datum. Er moet ook in staan wat het hypotheekbedrag is. U kunt ook afspreken wat u maximaal per jaar wilt betalen aan hypotheeklasten, wat de maximale rente is en om wat voor soort hypotheek het gaat.

Voorbehoud huisvestingsvergunning

Is een huisvestingsvergunning verplicht? Zorg dan dat u afspreekt dat de koop niet doorgaat als u geen vergunning krijgt van de gemeente.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

Bent u van plan om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten? Neem dan een bepaling op waarin staat dat de koop niet doorgaat als u geen hypotheek met NHG kunt afsluiten.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is altijd een goed idee. Dus niet alleen als u twijfelt over de staat van de woning. U weet dan tenminste zeker waar u aan toe bent. En, als u hierover iets opneemt in het koopcontract, kunt u afzien van de koop als de keuring tegenvallende resultaten laat zien. Wat precies tegenvallende resultaten zijn, moet u afspreken met de verkoper.

Voorbehoud wijziging woning

Hebt u ingrijpende verbouwingplannen? Of wilt u een onderneming runnen vanuit de woning? Dan moet u hiervoor vaak toestemming vragen aan de gemeente. Zorgt u er dan voor dat u in het koopcontract opneemt dat de koop niet doorgaat als u geen toestemming krijgt.

Voorbehoud gebreken

Op zich hoeven gebreken geen reden zijn om af te zien van een koop. Sommige gebreken zijn namelijk prima op te lossen. Maar het is wel verstandig om in het koopcontract op te nemen dat u afziet van de koop als herstelkosten boven een bepaald bedrag uit komen.

Wachten tot het eigen huis verkocht is

Hebt u al een eigen huis en bent u op zoek naar iets anders? Dan is het raadzaam om in het koopcontract op te nemen dat uw woning eerst moet worden verkocht, eventueel voor een minimale koopprijs. Het is overigens niet zo dat alle verkopers hiermee akkoord gaan.

Ontbindende voorwaarden bij verkoop

Ook als verkoper kunt u ontbindende voorwaarden stellen. De notaris kan u informeren over ontbindende voorwaarden die u als verkoper kunt stellen.

U hoeft als verkoper niet alle ontbindende voorwaarden van de koper te accepteren. Als de koper een bod uitbrengt, is het verstandig meteen te vragen naar de ontbindende voorwaarden die de koper wil hanteren. Wacht daar niet mee tot het koopcontract wordt opgesteld.

Wat staat er nog meer in het koopcontract?