Moet ik als verkoper van een woning ook kosten betalen?

De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor:

  • het doorhalen van uw hypotheek;
  • het aflossen van een krediet;
  • het oplossen van problemen, bijvoorbeeld bij echtscheiding of overlijden.

Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen. Zeker als uw situatie wat lastiger is kan dat een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bij een overlijden, als de woning onderdeel is van een erfenis.

Kosten voor de overdracht
Wilt u zelf de notaris kiezen, dan kunt u met de koper afspreken dat u de kosten voor de overdracht betaalt. Let wel: dat is niet die spreekwoordelijke tien procent Kosten Koper. Het gaat om een klein bedrag, voor de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster.

Offerte aanvragen
Er zijn geen vaste tarieven voor notarissen, daarom kan het verstandig zijn om van tevoren te vragen naar de kosten. Moet de notaris veel problemen oplossen, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan hij eerst had aangegeven. Zeker als hij pas op het laatste moment aan de slag kan. Ook daarom is het verstandig om het koopcontract door de notaris te laten maken. Dan weet u zeker dat u later niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

<< Terug naar het vragenoverzicht 'een woning verkopen'