Op gesprek bij de notaris

Wilt u bij de notaris langs? Via de zoekfunctie aan de rechterkant van deze pagina kunt u op basis van uw postcode of woonplaats een notaris bij u in de buurt vinden.

Een notaris kiezen
Vraag van tevoren een offerte aan bij een of meerdere notariskantoren om een beeld te krijgen van de notariskosten. Niet alleen uw portemonnee is belangrijk, u wilt ook een goed gevoel hebben bij de notaris. Luister dus goed, hoe komen ze over aan de telefoon, wat is uw eerste indruk, kunt u snel komen, enzovoort.

Gespecialiseerde notarissen
De samenleving wordt steeds complexer en wetgeving verandert voortdurend. Steeds meer notarissen specialiseren zich. Er zijn verschillende notariële specialistenverenigingen, waarvan notarissen lid kunnen worden. Deze specialistenverenigingen hebben als doel de vakkennis van de notarissen op peil te houden. In het notariaat zijn de volgende specialistenverenigingen actief:

Op de websites van de verenigingen vindt u een gespecialiseerde notaris bij u in de buurt.

Legitimeren
Gaat u op gesprek bij de notaris? Zorg er dan voor dat u zich kunt legitimeren.

Online uitgave Spelregels
De KNB heeft samen met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis de online brochure Spelregels voor notaris en consument (pdf) uitgebracht, met de regels waar de notaris zich aan moet houden en wat de consument van de notaris kan verwachten. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de geschillencommissie en wanneer deze bevoegd is.

Niet tevreden
Als u niet tevreden bent over de dienstverlening van de notaris, dan kan de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bemiddelen in conflicten over de geboden dienstverlening. De KNB biedt ook informatie over het indienen van een klacht bij de kamer voor het notariaat of de Geschillencommissie Notariaat. 
Meer informatie vindt u op de site van de KNB.

Notaris is gestopt
Hebt u vroeger een akte laten opmaken, bijvoorbeeld een testament, maar is uw notaris niet meer werkzaam op de betreffende locatie? Dan kunt u via het Opvolgersarchief terugvinden wie nu uw akte beheert.

Zoek een notaris
Ongeldige postcode

Vul plaatsnaam of postcode in:

Zoek

Is uw notaris gestopt?
Kijk in het opvolgersarchief