Kosten bij verkoop van uw huis

De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van uw hypotheek of het aflossen van een krediet.

Hypotheekvrij opleveren

Het is prettig als u bij de verkoop geen hypotheeklening meer hoeft af te lossen. Het is daarbij wel van belang dat u uw hypotheek heeft laten doorhalen bij het Kadaster. Pas dan is uw huis hypotheekvrij en kan de overdracht doorgaan. Een koper kan namelijk eisen dat het huis hypotheekvrij wordt opgeleverd.

Hypotheekschuld kan niet afgelost worden

Levert uw woning bij verkoop niet voldoende op om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is het goed om op tijd naar een oplossing te zoeken. Bij een restschuld kan uw hypotheek namelijk niet worden doorgehaald.

Omgaan met een restschuld

  • Misschien kan de schuld worden meegenomen in een hypotheek voor uw nieuwe woning. De rente voor dat deel van de hypotheek is dan niet aftrekbaar.
  • De restschuld kan mogelijk worden omgezet in een persoonlijke lening bij dezelfde bank. Die lening moet u vaak wel versneld aflossen.

Het is goed om ook hiervoor op tijd uw notaris in te schakelen. Die kan u precies vertellen wat er moet gebeuren en misschien kan hij zelfs voor u bemiddelen bij de hypotheekbank.

Koper kiest meestal notaris

Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen. Zeker als uw situatie wat lastiger is kan dat een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bij een overlijden, als de woning onderdeel is van een erfenis.

Kosten voor de overdracht

Wilt u zelf de notaris kiezen, dan kunt u met de koper afspreken dat u de kosten voor de overdracht betaalt. Let wel: dat is niet die spreekwoordelijke tien procent kosten koper. Het gaat om een klein bedrag, voor de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster.

Offerte aanvragen

Er zijn geen vaste tarieven voor notarissen, daarom kan het verstandig zijn om van tevoren te vragen naar de kosten. Moet de notaris veel problemen oplossen, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan hij eerst had aangegeven. Zeker als hij pas op het laatste moment aan de slag kan. Ook daarom is het verstandig om het koopcontract door de notaris te laten maken. Dan weet u zeker dat u later niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

Let op: bij de koop of verkoop van een huis heeft u te maken met de gebruikelijke notariskosten. Daarnaast moet u rekening houden met extra kosten.Meer over de kosten bij koop en verkoop van een woning

Brochure Woning verkopen

Voordat u huis verkocht is, moet u van alles regelen. Lees hier meer over uw rechten en plichten en veelvoorkomende problemen. Hoe gaat u om met een koper die in gebreke blijft? En waarom moet u eigenlijk naar de notaris?

Download brochure Brochure Woning verkopen

Bekijk brochure Brochure Woning verkopen online

Een woning verkopen? Bereid u voor en voorkom veelvoorkomende valkuilen