Echtgenoot/partner werkt mee in de zaak

Werkt uw partner mee in de onderneming? Afhankelijk van de rechtsvorm, zijn er verschillende juridische mogelijkheden voor deze samenwerking. De hier geschetste regels gelden voor een belangrijk deel ook voor partners die ongehuwd samenwonen.

Juridische en fiscale relatie

De juridische relatie tussen u (echtgenoot/ondernemer) en de andere echtgenoot is vaak onduidelijk. Er kan sprake zijn van 'het verrichten van enkele diensten' of van 'aanneming van werk', dan wel een arbeidsovereenkomst. De echtgenoot is namelijk in veel gevallen permanent bij de onderneming van de huwelijkspartner betrokken.

Fiscaal gezien is er minder onduidelijkheid. Voor een echtgenoot die zonder enige vergoeding arbeid verricht in de onderneming geldt de meewerkaftrek: een aftrekpost voor u als ondernemende partner. U moet hiervoor zelf aan het zogenaamde 'urencriterium' voldoen oftewel ten minste 1225 uren per jaar in uw onderneming werkzaam zijn en uw echtgenoot moet ten minste 525 uren per jaar in uw onderneming werken. Bij de meewerkende echtgenoot wordt in dat geval niets belast. Uw meewerkende echtgenoot kan een salaris krijgen. Deze inkomsten worden bij uw echtgenoot belast als ‘inkomsten uit arbeid’. U kunt vervolgens de loonkosten van uw winst aftrekken.

Samen een vof of maatschap

Ook is goed denkbaar dat de hoeveelheid en de aard van de inbreng van uw meewerkende echtgenoot zodanig is dat u samen een maatschap of vennootschap onder firma (vof) aangaat. Op die manier geniet uw meewerkende echtgenoot winst uit eigen onderneming.

Meewerkende partner in bv

Heeft u een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) en werkt uw partner mee in de onderneming, dan liggen de zaken eenvoudiger. Uw echtgenoot gaat dan een dienstbetrekking aan met de rechtspersoon.

Gezien de complicaties die zich vooral op fiscaalrechtelijk gebied kunnen voordoen bij het meewerken in de onderneming, is het raadzaam een notaris of belastingadviseur te raadplegen.