Samen een onderneming opzetten

Wanneer u van plan bent om samen met een of meerdere personen een onderneming op te zetten, kunt u kiezen tussen verschillende rechtsvormen.

Welke rechtsvorm u kiest, is afhankelijk van verschillende aspecten. Wat zijn de aard van de werkzaamheden (beroep of bedrijf)? Hoe wilt u uw aansprakelijkheid regelen? Maar ook of u of uw zakenpartner risicodragend kapitaal beschikbaar wil stellen? Daarnaast spelen financiële en commerciële overwegingen een rol.

Maatschap, vof of bv

Globaal kan gesteld worden dat een maatschap gebruikt wordt door artsen, accountants, advocaten en notarissen, de zogenoemde (vrije) beroepen. Een vof is geschikt voor alle andere samenwerkingsvormen. Bij de maatschap of de vof bent u privé aansprakelijk voor de ondernemingsschulden. Wilt u dit niet, dan is de bv meer geschikt. Daarnaast wordt er ook vaak vanwege commerciële redenen voor een bv gekozen, omdat een bv naar buiten toe professioneler over zou komen. Daarnaast vinden sommige ondernemers het prettig dat bij een bv het privévermogen en het ondernemingsvermogen gescheiden zijn. Dit geeft meestal een veel overzichtelijkere situatie van deze vermogens. Een ander voordeel van een bv is dat privéproblemen door een echtscheiding van een mede-ondernemer niet meteen ook het zakelijke bv-vermogen aantast.

Cv of nv

Een cv wordt gebruikt wanneer een van de vennoten alleen geld ter beschikking stelt en niet in het bedrijf meewerkt. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht tussen ouder en kinderen. De ouder treedt terug als ondernemer, maar zijn geld blijft nog wel in de onderneming zitten. De kinderen kunnen dat geld in de loop van de jaren aan de ouder terugbetalen uit de toekomstige winsten van de cv. Een nv komt vaak voor bij grote(re) ondernemingen, zeker als die geld van derden nodig hebben zoals bijvoorbeeld beursvennootschappen of participatiemaatschappijen. Coöperatie Ligt de nadruk echt op de samenwerking tussen verschillende ondernemers, dan kan de coöperatie uitkomst bieden. Een coöperatie is bijvoorbeeld geschikt voor verschillende zzp’ers die alleen niet in aanmerking komen voor een grote opdracht, maar als coöperatie wel. Het voordeel van een coöperatie ten opzicht van een bv is dat de in- en uittreding van leden gemakkelijker is dan de overdracht van aandelen in een bv. Een coöperatie is dan ook meer te zien als een samenwerking voor en door haar leden; een soort commerciële vereniging dus. Net als bij de plaatselijke voetbalvereniging kun je je lidmaatschap onder bepaalde voorwaarden opzeggen en vindt er een afrekening plaats.

Meer over de verschillende rechtsvormen