Wijziging in de zeggenschap

Wie er zeggenschap heeft binnen uw bedrijf, is afhankelijk van uw bedrijfsvorm en van wat u daarover zelf heeft geregeld.

Eenmanszaak

De zeggenschap van een eenmanszaak is in beginsel volledig in uw handen. Dit geldt ook voor de situatie dat u enig aandeelhouder en bestuurder bent van een besloten vennootschap (bv). Het is verstandig iemand aan te wijzen die bij uw afwezigheid de zeggenschap over uw bedrijf kan uitoefenen. Daarmee kan de continuïteit van de onderneming worden gewaarborgd. Denkbaar is dat u in uw bv een tweede bestuurder wilt benoemen. In beginsel is in dat geval ieder van beide bestuurders zelfstandig bevoegd. U kunt ook kiezen voor een regeling waarbij u gezamenlijk bevoegd bent.

Maatschap of vennootschap onder firma

Bij een samenwerkingsverband zoals een maatschap of vennootschap onder firma (vof) zult u in beginsel op basis van gelijkwaardigheid samenwerken. Elke partner is in dat geval bevoegd beheersdaden te verrichten die behoren tot de dagelijkse gang van zaken. Andere handelingen zoals dure aankopen moeten de partners gezamenlijk verrichten. U kunt de bevoegdheden in de samenwerkingsovereenkomst laten regelen zoals u dat wenst.

Commanditaire vennootschap

Bij een commanditaire vennootschap (cv) is de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen van één of meer beherende vennoten. Als er meerdere beherende vennoten zijn, kunt u in het vennootschapscontract laten opnemen dat voor bepaalde transacties de medewerking van alle beherende vennoten nodig is.

Besloten vennootschap

U kunt bij een besloten vennootschap (bv) de aandelen laten certificeren waardoor de zeggenschap bij een stichting komt te liggen en de aandeelhouders alleen recht hebben op de opbrengst van de aandelen. Deze constructie kan worden gekozen als u bijvoorbeeld uw kinderen als aandeelhouders wilt laten toetreden, maar ze geen zeggenschap wilt geven.

Meer over de verschillende rechtsvormen